Hoppa till innehåll

Besök på ett IT Café

Det var en härlig måndagseftermiddag i slutet av september med molnfri himmel, värmande solsken och fortfarande grönt lövverk på träden som detta reportage gjordes på IT-caféet på Bunkeflo bibliotek.

Nu under höstterminen håller SeniorNet Malmö i 12 IT-caféer på olika kommunala träffpunkter och mötesplatser i Malmö. IT-caféet på Bunkeflostrands/Bunkeflo bibliotek är ett av dem. Biblioteksverksamheten i Vintrie och Bunkeflo har en lång och intressant utveckling bakom sig då det första biblioteket i Bunkeflo socken öppnade sina dörrar den 17 september 1871 för 153 år sedan. Det har därefter varit en lång och omväxlande historia fram till dagens moderna bibliotek, granne till Sundsbroskolan på central plats i Bunkeflo. Närheten till skolan märks på alla de elever som tittar in på biblioteket under eftermiddagen.

De två volontärerna och handledarna Janne Andersson och Anders Waldemarsson var på plats vid 14-tiden när IT-caféet på biblioteket. IT-caféet på Bunkeflo biblioteket har en stor andel återkommande besökare och idag var det en kvinnlig deltagare som hade kört fast i en omöjlig uppgift med att synkronisera ett epostkonto mellan två olika apparater. Programmen som skulle hjälpa till med problemets lösning roade sig snarare med att leda runt användaren i ett evigt kretslopp kring borttappade lösenord och upprepning av samma rutiner hela tiden. Anders kunde så småningom med van hand leda deltagaren till problemets lösning. Under tiden hade en annan deltagare, också kvinnlig, kommit in i grupprummet som SeniorNet Malmö disponerar och Janne kunde börja problemanalysen och lösningen med henne.

Just problemen kring lösenord till mobiler och olika rutin- och programfrågor hör till de vanliga frågeställningarna i Bunkeflostrand. De svåraste problemen uppstår när en användare har glömt bort eller tappat bort ett eller flera lösenord till sina olika program. Då kan det vara svårt att själv hitta fram till problemlösningen – den digitala världen kan lätt upplevas som en ogenomtränglig snårskog. Både Janne och Anders har sedan länge varit volontärer och handledare inom SeniorNet Malmö och kan hjälpa deltagarna med att trassla ut problemen. Janne och Anders ansvarar också för IT-caféet på Limhamn och Anders har hand om verksamheten på Lindängen tillsammans med volontär Svetla Thune. På Bunkeflo bibliotek får deltagarna ta med sina egna mobiler, paddor och laptoppar.

SeniorNet Malmö har fört deltagarstatistik över IT-caféet på Bunkeflo bibliotek sedan 2019. Totalt fram till idag har verksamheten haft nästan 700 deltagare med handledare inräknade. I genomsnitt deltar 7 personer under varje tillfälle; det låga antalet besökare under den aktuella dagen kan förmodligen tillskrivas det vackra höstvädret då andra aktiviteter kan ha varit mera lockande. Som mest deltog 13 personer på ett IT-café den 12 februari 2024. Ungefär 55 procent av deltagarna är män.

Efterhand kommer ytterligare några IT-caféer att besökas för även om de digitala grundproblemen kan vara liknande bland äldre malmöbor så kan de olika caféerna ha olika karaktär och vara väl värda att uppmärksammas. Det är ett oerhört viktigt frivilligt arbete som SeniorNet Malmös volontärer och handledare utför dag för dag, vecka för vecka, år för år.

IT Café
Handledarna Anders Waldemarsson och Janne Andersson